Scientific research is one of the key elements in improving care and health systems, especially in the implementation of digital health innovations. For doctors and specialists in training, research is an opportunity to enhance their knowledge and career prospects.
Conducting scientific research is not (yet) embedded in the training of medical professionals in Kyrgyzstan. Through a jointly developed training programme, the World eHealth Living Lab and the Medical University of Kyrgyzstan aim to provide young researchers with the opportunity to become proficient in research techniques.
To facilitate this, a free, blended learning programme will be jointly designed and delivered to young researchers through the WeLL Academy.
Over a total of 8 months, the course will be delivered through a mixture of online lectures, self-study assignments and group work. Each month will have a specific theme and the themes will build on each other, eventually leading to a well-founded research question and a first draft of a research plan.
During the international conference in April, participating researchers will have the opportunity to give a final presentation.
Program will follow soon
Registartion via:
Start of the international "Healthcare across borders" course.
6 November 2023
Wow, wat een geweldige start van onze internationale cursus "Gezondheidszorg over grenzen heen". Prof. Talant Sooronbaev (hoofd longziekten van het Ministerie van Volksgezondheid Kirgizië) gaf niet alleen warme woorden van welkom aan de studenten, maar sprak namen de Minister van Volksgezondheid van Kirgizië ook de wens uit voor verdere intensivering van de samenwerking op zowel onderzoeks- als onderwijsgebied met WeLL en NeLL. Deze cursus wordt gezien als een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de patiëntenzorg in Kirgizië. "Begin verandering bij de bron; investeer in de artsen in opleiding" Tijdens dit internationale onderwijsprogramma verdiepen medisch studenten uit Kirgizië en Nederland zich in de veelzijdige impact van longziekten in landen met lage en midden inkomens, waarbij ze rekening houden met de effecten van verschillende culturele contexten. Vervolgens krijgen ze uitgebreide instructie in implementatieonderzoek, een domein waarin de integratie van culturele aanpassing van het grootste belang is. In gemengde samenwerkingsgroepen formuleren de studenten een onderzoekvoorstel voor het implementeren van een digitale zorg applicatie voor mensen met chronische longaandoeningen. Dit onderzoeksvoorstel zal gericht zijn op mensen die in de hooggelegen regio's van Kirgizië wonen, waar de directe toegang tot medische zorg en ondersteuning beperkt is.
Eng Wow, what a great start to our international "Healthcare across borders" course. Prof Talant Sooronbaev (head of pulmonary diseases at the Ministry of Health Kyrgyzstan) not only gave warm words of welcome to the students but also expressed his wish on behalf of the Minister of Health of Kyrgyzstan for further intensification of cooperation in both research and education with WeLL and NeLL. This course is seen as an important step in developing patient care in Kyrgyzstan. "Start change at the source; invest in the physicians in training" In this international educational program, medical students from Kyrgyzstan and the Netherlands delve into the multifaceted impact of lung diseases within low- and middle-income countries, considering the effects of diverse cultural contexts. Subsequently, they receive comprehensive instruction in implementation research, a domain where the incorporation of cultural adaptation holds utmost importance. Operating within collaborative mixed groups, the students formulate a research blueprint for implementing a monitoring application for individuals enduring chronic lung conditions. This research proposal will be aimed at people residing in the high-altitude regions of Kyrgyzstan, where direct access to medical care and support is limited.
eHealth en Educatie; Tools versus Skills
26 September 2023
eHealth speelt een grote rol in de zorg van morgen. Maar eHealth is met name succesvol bij integratie met reguliere zorg (blended care). De verwachtingen van digitale zorg tools, artificial intelligence zijn hoog en men ziet grote waarde in de zorgdata. Helaas ontbreekt het in de meeste gevallen nog aan significante impact op de praktijk of aan bewijs van effectiviteit. In de laatste jaren is er wel steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de inzet en effecten van eHealth. Maar hiermee is de kous nog niet af.
Digitale zorgtoepassingen, zowel preventief als curatief, kennen een breed scala aan eindgebruikers. Denk hierbij aan studenten, de zorgprofessionals, beleidsmakers en uiteraard ook patiënten en burgers. Al deze groepen hebben verschillende kennis en vaardigheden nodig om zich de nieuwe technieken en toepassingen eigen te kunnen maken. Voor zorgverleners is dit zelfs tweeledig; zij moeten niet alleen zelf vertrouwd raken met het gebruik van een digitale zorgtoepassing, het is ook van belang dat zij het vermogen hebben om de patiënten te begeleiden in het gebruik. Echter het werken met deze toepassingen is (nog) niet ingebed in de verschillende (para-)medische opleidingen wat maakt dat zorgverleners niet altijd over de juiste vaardigheden beschikken om deze tools op een efficiënte manier in te zetten in hun dagelijkse praktijk.
Het gevolg hiervan is dat er bij de implementatie van (nieuwe) digitale zorg toepassingen regelmatig signalen vanuit het werkveld komen als “het past niet in mijn dag structuur”, “weer iets erbij”, “hoe weet ik of het veilig is” en “is het wel geschikt voor mijn patiënten”. En dat is niet zo raar wanneer we professionals op de klassieke manier blijven opleiden terwijl het werkveld inmiddels andere kennis en vaardigheden verwacht.
Gelukkig zijn er inmiddels verschillende initiatieven om binnen de verschillende (para-) medische opleidingen meer ruimte te geven voor onderwijs over het belang, maar vooral ook het gebruik van digitale zorgtoepassingen. Het is echter opvallend dat dit, net als de ontwikkeling van eHealth toepassingen gefragmenteerd/ regio gebonden is. Binnen NeLL richten we ons op het vergaren, verzamelen, opdoen en delen van kennis op het gebied van educatie en het verbinden van experts en expertise. Dit doen we in samenwerking met verschillende (Inter-) nationale partijen uit zowel de zorg als het onderwijs. Een mooi voorbeeld hiervan is de Toolkit E-Health Zorgtechnologie, gemaakt op initiatief van Martijn van der Ent (Hoge school den Haag), Jorrit Meesters (hoofdonderzoeker bij Basalt), Petra Siemonsma en Anne Kruijsen (Hogeschool Leiden). Er is veel animo voor het gebruik van de Toolkit en de ontwikkelaars hebben de wens geuit om samen met NeLL en andere experts op dit gebied na te gaan hoe de eHealth Toolkit verder doorontwikkeld kan worden zodat deze nog breder ingezet kan worden. Ook vanuit het onderwijs aan medisch specialisten is er steeds meer aandacht voor het werken met digitale zorgtoepassingen. Zo werken we binnen de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) samen aan gezamenlijke onderzoek en onderwijs vraagstukken. Daarnaast wordt op dit moment het curriculum van de huisartsenopleiding herzien. Samen met de stafleden van de opleiding zijn we aan het kijken hoe verschillende competenties uit de competentie set technologische innovatie in deze medisch-specialistische vervolgopleiding vorm gegeven kan worden. Het streven is daarbij om de competenties niet als een losstaande module te presenteren maar te verweven in de verschillende leerlijnen zodat het een continu lerend karakter krijgt.
Vanuit de NeLL kennispijler educatie kijken we uit naar verdere samenwerking en optimalisatie van het onderwijs over het gebruik van digitale toepassingen in dit nieuwe jaar. We houden u op de hoogte!
International course Digital Health Empowerment and Nursing Innovation goes Live!
17 July 2023
Op 17 Jul j.l was het zover, de allereerste internationale cursus van de WeLL Academy ging van start met een college van Prof. Dr. Mattijs Numans. Via een intensieve samenwerking met de School of Nursing of Guangzhou Medical University hebben we een blended onderwijsprogramma ontwikkeld dat studenten uitdaagt om na te denken over de (digitale) gezondheidszorg van morgen, vooral met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van hun rol als verpleegkundige. De cursus omvat lessen over eHealth, medisch onderzoek, patiënten participatie en gedeelde besluitvorming. Over een periode van vier weken werd studenten gevraagd om na te denken over hun rollen en verantwoordelijkheden als toekomstige verpleegkundigen en te leren over en te reflecteren op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast hebben zij hun eerste stappen in het wetenschappelijk onderzoek gezet door het gezamenlijk schrijven van een onderzoeksvoorstel.
On 17 Jul, the very first international course of the WeLL Academy was launched with a lecture by Prof. Dr. Mattijs Numans. Through an intensive collaboration with the School of Nursing of Guangzhou Medical University, we developed a blended education programme that challenges students to think about tomorrow's (digital) healthcare, especially with regard to the future development of their role as nurses. The course includes lessons on eHealth, medical research, patient participation and shared decision-making. Over four weeks, students were asked to reflect on their roles and responsibilities as future nurses and learn about and reflect on the latest scientific developments. They also took their first steps into scientific research by jointly writing a research proposal.